Sunday, April 14, 2013

Sri Selasih Recipe


LAKSAM KELANTAN 



BAHAN-BAHAN
3 cawan tepung beras
6 sudu besar tepung jagung
6 cawan air
sedikit garam
Resepi kuah:
3 ekor ikan sardine (makeral)
1 tin santan
1/2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inchi halia
1 btg serai (besar punya)
2 kiub pati ayam/ikan bilis (not necessary)
2 sudu kerisik
lada sula
asam keping
1 inchi lengkuas
beberapa helai daun kesum (not necessary)
Bahan tambahan: Telur rebus, Salad, Timun, Taugeh, Sambal belacan, Chili tumbuk, Kacang panjang dll

CARA-CARA MEMBUAT LAKSAM 

Campur semua bahan dan gaul sebati.Perap dlm setengah jam.
Sementara tu sediakan kukus atas api
Sapu sedikit minyak pada loyang @pinggan. Letak pinggan@ loyang dlm kukus.
Tuang 2 senduk
Kukus sampai agak keras, tidak berair.
keluarkan dan tunggu suam terus gulung
cara-cara membuat kuah:
Rebus ikan sampai masak
kisar halus bahan: bawang merah, putih, serai, halia, tumis dlm periuk (minyak sikit)
masukkan garam, lada sula, asam keping, kerisik, lengkuas, daun kesum dan gula (ikut sukahati)
kacau sebati, sampai naik bau
Tapis ikan dgn air rebusan, simpan air rebusan,
Ikan yg ditapis blendkan sampai hancur, masukkan kedalam periuk yg berisi bahan tumisan. cacau
Tapiskan air rebusan ikan kedalam periuk tadi
kacau sampai mendidih dan masukkan santan dan kiub , kacau lagi hingga mendidih, rasa garam dan gula, tambah ikut citarsa
potong2 laksam, dah boleh hidang and makan





No comments:

Post a Comment