Bubur Pulut Hitam Special
Bahan-Bahan:
1 cawan pulut hitam - cuci bersih dan rendam sebentar dalam 30 minit
3/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan - disimpul
1 1/2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
3/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan - disimpul
1 1/2 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
Cara-cara:
1. Rebus pulut hitam dengan air secukupnya hingga betul-betul kembang.
2. Bila pulut hitam dah kembang, tuangkan santan cair. Masukkan gula pasir, daun pandan dan secubit garam. Masak hingga mendidih sambil terus dikacau hingga masak. Matikan api dan angkat.
3. Masukan santan pekat dalam periuk kecil bersama sedikit garam. Masak sebentar tak perlu sampai mendidih, agak-agak dah naik wap tutup api dan angkat.
4. Ceduk bubur pulut hitam dalam mangkuk, kemudian tuang satu camca besar pati santan pekat sebelum menghidang.
2. Bila pulut hitam dah kembang, tuangkan santan cair. Masukkan gula pasir, daun pandan dan secubit garam. Masak hingga mendidih sambil terus dikacau hingga masak. Matikan api dan angkat.
3. Masukan santan pekat dalam periuk kecil bersama sedikit garam. Masak sebentar tak perlu sampai mendidih, agak-agak dah naik wap tutup api dan angkat.
4. Ceduk bubur pulut hitam dalam mangkuk, kemudian tuang satu camca besar pati santan pekat sebelum menghidang.
No comments:
Post a Comment